مقایسه اولین عکس مشتری در مقابل آخرین عکس تلسکوپ جیمز وب
به گزارش مجله تفریحی و سرگرمی پارسی ستاره شناس جاسمین سینگ مقایسه جالبی از اولین عکس گرفته شده از مشتری و جدیدترین تصویر تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) از این سیاره را به اشتراک گذاشته است.
اولین عکس مشتری در سال 1879 توسط ستاره شناس ایرلندی اگنس مری کلرک گرفته شده است که آن را در کتاب خود با عنوان "تاریخ محبوب ستاره شناسی در قرن نوزدهم" منتشر کرده است. عکس اخیر JWST که در 27 ژوئیه 2022 گرفته شده است، یک تصویر ترکیبی است و چنان وضوح قابل توجهی دارد که شفقهای قطبی مشتری را میتوان در حال رقصیدن در بالای هر دو قطب آن دید. مقایسه کنار هم نشان می دهد که عکاسی نجومی در 142 سال گذشته چقدر پیشرفت کرده است. عکس قرن نوزدهمی پیکسلی است، اما به لطف نوارهای متمایز این سیاره که به دلیل تفاوت در ترکیب شیمیایی و دمای گاز اتمسفر ایجاد شده است، هنوز واضح است که مشتری است.
لکه قرمز بزرگ سیاره مشتری
یکی دیگر از ویژگیهای منحصربهفرد مشتری، لکه قرمز بزرگ آن است، منطقهای با فشار بالا و پایدار که طوفانهای ضد چرخهای را تولید میکند که بزرگترین طوفانهای منظومه شمسی هستند. این علامت را می توان در عکس 1879 کلرک مشاهده کرد، اما تصویر وارونه است و به نظر می رسد که در نیمکره شمالی است، نه جنوبی. بینش جالب دیگر این است که لکه قرمز بزرگ در سال 1879 چقدر بزرگتر ظاهر می شود و این توسط مطالعات بعدی تأیید شده است. زمانی طوفان هیولا به قدری بزرگ بود که سه زمین درون آن قرار می گرفت. اما اکنون تخمین زده می شود که تنها یک زمین می تواند در لکه قرمز بزرگ جای بگیرد. دانشمندان در مورد علل آن اختلاف نظر دارند. تماشاگران آسمان در سال 1879 متوجه طوفان های چرخشی برجسته از لکه قرمز بزرگ شدند، که احتمالاً همان چیزی است که علاقه کلرک را برانگیخته است.